Our Secret Recipe

hai..tengah hari mcm ni memang study x masuk
pagi tadi sebelum pegi uni
aku ada buka page group jenan's debater kat fb
tetiba kerinduan datang menyapa
senior aku ada post something
betul-betul menusuk beb
apa yang dia kata semua betul
siapa debaters akan faham semua yang dia tulis ni

*dewa..mohon copy paste ek (^^,)

semua org tau tanpa a, b dan rakan-rakan lain tidak akan bermakna kerana adalah pemula. umum juga ketahui, tanpa b, a dan c terpisah dek kerana ruang yg ada. anda juga paham, tanpa c, a dan b tidak pernah akan ada penutupnya (kalau kita mahu susun ikut aturan)

cerita mudah ini memg ditanam dalam minda semenjak tadika (walaupun tak pegi tadika tp semua blaja standardize kan?).namun bila masa kita mula paham tentang keadaan saling melengkapi dan memerlukan?anda mahu cerita tentang kerjasama, tp brapa ramai yg tahu apakah itu tindakan yang melambangkan kerja bersama-sama?ramai org ckp mereka bersepakat, tapi bera ramai yg pernah menzahirkan keadaan muafakat?

soala-soalan mudah nie menyampaikan satu perkara, apakah benar anda paham dan menghargai benda yg ada disekeliling? - dengan keadaan yg palg senang, apakah anda hargai team anda?

bygkan dalam satu pasukan, perdana menterinya kureng sket berbanding teammate nye yg laen /@ 2nd yang kureng /@ 3rd yg kureng....apakah yg anda lakukan?ini pilihan anda :

1- bagi peluang...
2- tukar orang laen..
3- tak ambil kesah,asal ak dapat best speaker.

apakah pilihan anda?simpan dalam hati,anda yg lebih mengetahui diri empunya.
ad satu kisah,jadi pada 2009.kami berjuang..bermula dengan pemilihan team, senior berhak membentuk team kerana kami berlatih bersama-sama. maka untuk tournament itu, 3 pasukan perlu dibentuk. 1 senior  yg dipanggil team utama, dan 2 team junior A dan B. ak dimasukkan ke dlm pasukan A (A dan B x dikisahkan pun sgt ). ak merungut dan bertanya, kenapa mesti ak dimasukkan ke dlm team dgn mereka.boleh x ak tukar team? jawap senior - jgn ngade! (sentap!)

berlatih la siang dan malam kira2 sebulan.pergi ke tournament ini, senior dan junior bercampur gaul dalam pusingan kelayakan yg ada 6 sesi banyaknya...maksudnya..team senior mungkin lawan team junior sesama universiti atau lawan sesama sendiri daripada uni lain..hari pertama, 3 game. hanya menang satu..maka hari kedua,kami berdepan misi yg agak mustahil,iaitu perlu meng kesemuanya...alhamdulillah,rezeki merestui kami...layak ke suku akhir dengan juri,margin yg cukup2 makan. semasa suku akhir, barulah senior dan junior dipisahkan ke dalam liga masing2...maksudnya, junior hanya akan bertemu junior bermula suku hingga lah ke akhir... untuk layak ke suku, team yg berda di tempat 1 hingga 8 yg akan masuk. kami di tempat ke8..maknanya, akan bertemu pasukan junior plg kuat iaitu tempat 1 tuk suku...memglah terase ibarat telur di hujung tanduk...bila berbincang malam b4 lawan,kami pasrah.katanya,redah je esok.rezeki di pihak kami,syukur.ak mula rs confident.ak yakin sampai ke final...kerana sebelum sampai ke peringkat itu, banyak masalah yg timbul ( ak yg klasifikasi sebagai masalah)..ak sound teammate ak on the spot lau wat salah,ak rs ak yg bawak team sowg2..ak stress ( mujur  ketika itu dia ada)..hinggakan malam sebelum ke suku, salah sorg teammate ak menangis.mereka kata kami berjuang di suku tuk ko crab.dush-ak trase cam bawu kena baling batu dari tingkat 2.ak slalu salahkan mereka,sampailah satu match, mereka kalah disebabkan salah aku...kami hanya berjaya sampai separuh..

balik dr tournament, bile wat post moterm...ak ckp nk tukar team...tukar lah team..namun, hakikatnya,ak tak penah rasa best seperti mana ak bersama2 dgn team first aku..ak bertukar2 team, dan akhirnya, satu konklusi dicapai, sebenarnya, takde istilah salah individu.bairpun perdana menteri terslaah bukat kes, 2nd n 3rd bertanggungjawab..kerana korunk percaya dia jd P.M, dan korunk kena ikut dia jugak...sape suh korunk tak tlg dia bukak konsep! kalau 2nd takde hujah. PM DAN 3RD, totally bertnggungjwa, sape suh krunk x bincg n bg dia hujah!. kalau 3rd bidas cam bc berita, 1st n 2nd yg kena rasa macam nk terjun bangunan, sebab korunk yg akan dengar time die wat bidasa, sape suh tak tolong die bidas.

secara mudahnya, debat ialah cerita berpasukan.ak selalu berharap junior ak akan lebih baek dr aku.sampai ke final,korunk kena betul2 tahu ap lemah dan kuatnya korunk. latih dalam pasukan hingga sampai tahap bila pihak lawan ckp je, bgun 3tiga korunk tuk mencelah,same je pikiran korunk.susah?memg lah,sape kata debat itu mudah..jgn cerita tentang teori,konsep,bidasan,penggulungan...kalau dalam team pun tak ambil kesah.ak tulis ini bukan rencana,bukan buku,bukan konsep yg wajib diikut.ak cerita dan berkongsi kerana ak x mahu kesilapan ini diulangi. ak tak tahu adakah takdir atau pun kebetulan, jenan selalu terkandas di saat2 klimaks sesuatu perkara...anda sampai ke final-bagus.namun berusahalah untuk menang.kerana banyak pihak percaya pada anda.anda percaya pada diri sendir?




ikut hati aku nak balik malysia tengok junior2 aku
x dapat tolong banyak pon xpe
banyak lagi senior yang hebat 
=)

aku yakin
aura final tu semua debaters jenan mesti rasa
kami memang dah dididik, diajar, dibasuh (ha ha) untuk satu matlamat yang sama
dalam banyak2 pengalaman hidup aku
debat adalah kenangan terindah selepas umrah
kejayaan kami sebelum ini adalah yang kedua
UKHUWAH kami adalah yang pertama

xkan habis satu hari kalo aku nak cerita satu2 pengalaman aku jadi debaters kat skola
aku blaja fly sbb aku masuk debate
aku blaja lompat pagar aspuri sbb aku masuk debate
aku blaja lari dari pak guard sbb aku masuk debate
aku blaja curi masuk inglish room sbb aku masuk debate
kenapa aku x kesah??
sebab aku bersyukur
dunia perdebatan bnyak mengajar erti kerjasama berpasukan
susah senang sama-sama kena
dikritik dipuji sama-sama dapat
perkara pertama yang ajar aku erti kasih sayang
(aku gedik sekarang pon sbb debat hikhik)
lantak la orang nak kata mulut aku laser ke berapi ke hape ke
yang penting hati kami sama

laily rindu korang taw tak..
kembalikan gelaran perdana menteri wanita pertama kepadaku..





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

1 comments:

zizie said...

hi cik lai.. hihi..